Saltar apartados
  • UA
  • Languages Service
  • 4t Curs sobre Llengua i Identitat al Sud: «La reforestació lingüística del sud»

4t Curs sobre Llengua i Identitat al Sud: «La reforestació lingüística del sud»

 

cartell curs 2

INFORMACIÓ DEL CURS:

Curs de 20 h

De dilluns 21 a divendres 25 d'octubre

De 16.30 h a 20.30 h

Elx

Reconegut com a 2 crèdits computables en els itineraris del Certificat de Capacitació en Valencià de la Universitat d'Alacant, o bé amb 20 h de formació del CEFIRE.

Presentació

La necessitat d’analitzar l’evolució lingüística i cultural del valencià en un territori tan singular i peculiar com el sud del País Valencià ha fet que El Tempir impulsara anualment unes jornades que se centraren en el binomi llengua-identitat, però des de diversos punts de vista. Així, en les primeres jornades del 2016, i sota el títol «Es pot ser valencià sense parlar valencià?», s’hi va debatre sobre si el factor lingüístic (el fet de parlar valencià) era definidor o no de la identitat valenciana al sud.

El 2017, les jornades es transformen en curs i des d’aleshores són organitzades per El Tempir i el Vicerectorat de Cultura, Esport i Llengües de la UA. Aquell any s’hi va estudiar què s’entenia per «cultura valenciana» al sud i quines eren les manifestacions més importants tant de parla valenciana com castellana. Això sí, sempre des d’una perspectiva clara de valencianitat cultural i de vertebració territorial.

El 2018, coincidint amb el 25 aniversari de la creació de la nostra associació, El Tempir va organitzar la tercera edició del Curs sobre Llengua i Identitat al Sud, sota el lema «El repte educatiu de construir una societat multilingüe», amb l’objectiu de veure com construir futurs ciutadans plurilingües en una societat multilingüe. En aquest curs s’hi van analitzar, amb les aportacions de persones expertes en diversos camps com l’educació, la política lingüística o la sociolingüística, els obstacles que hem de superar per convertir-nos en una societat multilingüe.

Amb la proposta d’enguany, «La reforestació lingüística del sud», la finalitat és proporcionar als participants del curs una base sòlida que els permeta comprendre la situació lingüística de la qual partim al sud, per a poder plantejar cap a on hauríem d’anar, aprofitant la part més positiva de totes les eines legislatives i metodològiques a l’abast. Així, els objectius que es pretenen són diversos: la restauració del valencià en aquelles contrades o zones urbanes on no es parla i la pervivència i la cohesió dels nuclis valencianoparlants a les ciutats, sempre des del respecte i la revalorització de la diversitat lingüística actual al sud. Això sí, amb una perspectiva clara de sostenibilitat lingüística i alhora d’impuls del valencià com a llengua de cohesió social. En altres paraules, allà on molts parlaríem de revernacularització del migjorn valencià, El Tempir parla de reforestació lingüística, replantar el valencià.

 

Programa

Dilluns 21 d'octubre (de 16.30 h a 20.45 h)

16.30 h. Inauguració del curs. Josep Enric Escribano, president d'El Tempir.

16.45 h. Conferència: «El cromatisme lingüístic d'un ecosistema comunicatiu divers». Miquel Àngel Pradilla, professor de la URV i president de la Societat Catalana de Sociolingüística.

18.00 h. Conferència: «El treball de les actituds lingüístiques a l'aula». Sandra Montserrat, professora de Filologia Catalana de la UA i membre d'El Tempir.

20 h. Presentació del llibre Cròniques negres del català a l'escola, de Pere Mayans Balcells. Presenta: Josep Enric Escribano.

 

Dimarts 22 d'octubre (de 16.45 h a 20.45 h)

16.45 h. Conferència: «Revitalización en entornos hostiles. Algunas claves de acción desde Biarritz». Eneko Gorri, sociòleg i tècnic lingüístic d'èuscar de l'Ajuntament de Biarritz.

18.00 h. Conferència: «Ensenyar valencià en contextos castellanoparlants». M. Josep Cebrian, professora associada de la UA, professora de secundària de Valencià i exassessora de Plurilingüisme de la GVA. 

19.45 h. Presentació del llibre Igualtat lingüística: capgirar el desús i la subordinació, d'Alfons Esteve i Francesc Esteve. Presenta: Robert Escolano, vicepresident d'El Tempir.

 

Dimecres 23 d'octubre (de 16.45 h a 20.45 h)

16.45 h. Conferència: «Actituds, discursos i revigorització del valencià». Rafael Castelló, professor de Sociologia i director del Servei de Política Lingüística de la UV. 

18.00 h. Conferència: «Mesures revernacularitzadores al sud valencià». Brauli Montoya, catedràtic de Filologia Catalana de la UA, membre de la Secció Filològica de l'IEC i acadèmic de l'AVL.

19.45 h. Presentació del llibre Manual d'autoajuda per a catalanoparlants, d'Andreu González Castro. Presenta: Josep Enric Escibano, president d'El Tempir.

22.00 h. Actuació de Toni de l’Hostal al pub La Gatera (C. Forn Fondo, 1).

Dijous 24 d'octubre (de 16.30 h a 20.30 h)

De 16.30 h a 20.30 h. Taller: «L'assertivitat en contextos de minorització lingüística». Ferran Suay, professor de Psicologia de la Universitat de València i president d’ELEN (Equality Language European Network).

 

Divendres 25 d'octubre (de 16.45 h a 20.45 h)

16.45 h. Taula redona: «Valencianitat cultural i lingüística a l'extrem sud», amb la intervenció de Karlos Bernabé (Cambiemos Orihuela), Francesc Faraig (professor de l'IES Miguel Hernández de Bigastre), Vicent Mauri (portaveu d'Intersindical Valenciana) i Vicent Tortosa (professor de l’IES Josep de Ribera de Xàtiva). Taula moderada per Marina Macià, vocal d'El Tempir.

18.00 h. Conferència: «De la imposició a la reposició: per què cal replantar llengües». Carme Junyent, professora de Lingüística de la UB i directora del Grup d'Estudi de Llengües Amenaçades.

19.45 h. Presentació del curtmetratge Per què tu? Per què ara?, de Cristina Sempere Alvarado i Josefa Jaén González, Premi al Millor Curtmetratge en l'XI Concurs de curtmetratges, obres audiovisuals i doblatges de la UA (2019).

20.15 h. Presentació del Decàleg de sostenibilitat lingüística d'El Tempir. Josep Enric Escribano, president d'El Tempir.

PROGRAMA EN PDF

 

PREINSCRIPCIÓ:

Inscripció del 16 de setembre al 16 d’octubre de 2019

Una vegada es fa clic en l'enllaç, s'accedeix a la preinscripció amb el document d'identitat de l'estudiant. Cal emplenar totes les dades i validar.

El professorat d'infantil, primària i secundària que depén de Conselleria s'hi ha de matricular del 18 de setembre al 10 d’octubre a través del CEFIRE en la pàgina http://mestreacasa.gva.es/web/cefireelx/inscripcio

ACCÉS A PREINSCRIPCIÓ

 

MATRÍCULA

La matriculació l'ha de fer el mateix estudiant a través del seu campus virtual (automatrícula) i estarà activa des del 16/09/2019 al 16/10/2019. Per a dur-la a terme l'estudiant rebrà un mail amb les dades d'accés al campus virtual (clau) i les corresponents instruccions de matriculació.

El professorat d'infantil, primària i secundària que depén de Conselleria s'hi ha de matricular del 18 de setembre al 10 d’octubre a través del CEFIRE en la pàgina http://mestreacasa.gva.es/web/cefireelx/inscripcio

 

CONTACTE: servei.llengues@ua.es

 

INFORMACIÓ PER A OBTENIR EL CERTIFICAT DE CAPACITACIÓ

Languages Service


Universidad de Alicante
Carretera de San Vicente del Raspeig s/n
Edificio Germán Bernácer
03690 San Vicente del Raspeig
Alicante (Spain)

Tel: Llengües 96 590 3485

Fax: (+34) 96 590 3947

Twitter: http://twitter.com/llenguesua

Facebook: http://facebook.com/llenguesua

For further information: informacio@ua.es, and for enquiries on this web server: webmaster@ua.es

Carretera San Vicente del Raspeig s/n - 03690 San Vicente del Raspeig - Alicante - Tel. 96 590 3400 - Fax 96 590 3464